Hummer Naturelle

eller att koka hummer

 

1 dl salt till 3 liter vatten

en knippe krondill

3 sockerbitar

en skvätt citron

 

Koka upp lagen, låt koka ett par minuter för att dra ur smaken från dillen, lägg i hummern med huvudet först!

Ta tid från det att lagen kokar upp igen;

400-500 g hummer 8-10 minuter

800g-1kg hummer 12-15 minuter

1-2kg hummer 15-18 minuter

 

Många gånger tycker jag att kokinstruktioner av hummer, generellt, ger alldeles för lång koktid, följ därför gärna dessa. Hummern har ett oförtjänt rykte om sig att vara ”träig”. Allt som oftast beror detta på att hummern kokas för länge! En stor hummer skall alltså inte kokas mycket längre tid än en liten, då blir den inte alls ”träig”.

 

Ta av från värme och låt svalna med hummern i.

Vid servering gnid hummerskalet med lite olja för fin lyster, klyv hummern i två delar längs med, ta bort matsäcken längst upp i huvudet samt tarmen i kroppen. Servera den som den är med rostat bröd, smör och ost och möjligtvis lite majonnäs.

 

 

  • Inga fingrar i lagen tills hummern skall avnjutas, lagen är mycket känslig för bakterier, OBS! vissa recept föreslår öl som smaksättare, vilket i och för sig inte är fel, men då blir lagen ännu känsligare för bakterieangrepp
  • Låt lagen och hummern kallna helt innan den ställs i kylskåpet, för att undvika bakterie angrepp på hummern och/eller övrig mat i kylskåpet
  • Ta gärna fram hummern ur kylskåpet en ½-1 timme innan den serveras så den inte är kylskåpskall då du skall äta den, alla smaker kommer då fram
  • Om man vill vara mer ”human”, spola hummerns huvud under kallt vatten eller gnid en isbit på huvudet innan den kokas, detta bedövar/söver den då den är mycket temperatur känslig
  • En svensk hummer bör avnjutas ”naturell”, vill du gratinera eller värma den på annat sätt, välj ett billigare alt, amerikansk/kanadensisk hummer
  • Hummern kan med fördel frysas, skall den ätas inom 2 månader frys utan lag i plastpåse, vid upptinande koka ny lag och häll över den frysta hummern, skall den frysas längre tid häll lite spad i plastpåsen så den täcker hummern så är den mera skyddad
  • Spara gärna skalen och frys dem till en god buljong/fond, till soppa eller sås, kan sparas i frysen ½ år utan problem

        Tillbaka

 

Fiskelyckan  .  Spektrumgatan 1  .  421 63 Göteborg  .  031-28 85 82  . Öppet: Tis- Fre 10-18, Lör 9-13 . info@fiskelyckan.se . Här finns vi .